Onderzoeken van lasverbindingen

In dit leerboek ‘Onderzoeken van lasverbindingen’ worden elf onderzoeken beschreven die op lasverbindingen worden toegepast:

 1. Visueel onderzoek
 2. Magnetisch onderzoek
 3. Penetrant onderzoek
 4. Ultrasoon onderzoek
 5. Ioniserend onderzoek
 6. Macroscopisch onderzoek
 7. Buigproef
 8. Hardheidsmeting
 9. Trekproef
 10. Kerfslagproef
 11. Breekproef

We bekijken de inzet van deze onderzoeken in de hele productieketen: elk onderzoek gebeurt om een welbepaalde reden. De verschillende onderzoeken worden dus niet benaderd als losstaande feiten, maar als deel van een groter geheel.

Het boek wordt verkocht op het Skribis publicatieplatform.

Naast het leerboek werden presentaties en Kahoot quizzen ontwikkeld in het PROVILAS project met de steun van de provincie Oost-Vlaanderen. De drie werkvormen, boek – presentaties – quizzen, vormen een samenhangend geheel.

De presentaties

De presentaties worden ter beschikking gesteld via het webformulier.

De quizzen

De quizzen zijn terug te vinden op het Kahoot! onderwijsplatform. Het platform werkt met multiple choice-quizzen. Leerlingen hoeven niet geregistreerd te zijn om aan een kahoot deel te nemen, maar als leraar heb je wel een registratie nodig om de quizzen te spelen. Dit kan op de website van Kahoot: www.kahoot.it. De quizzen van het Provilasproject zijn terug te vinden onder mijn username ‘thomasbaaten’.

Lasteenkaliber (Weld toe gauge)

In het hoofdstuk ‘Visueel onderzoek’ werd bijzondere aandacht besteed aan onvolkomenheid ‘Onjuist aangevloeide lasteen’ (onvolkomenheid 505 volgens EN ISO 5817). Deze lasimperfectie wordt weinig gecontroleerd bij gebrek aan geschikte meetmiddelen. Nochtans heeft deze lasimperfectie een grote invloed op het ontstaan van vermoeiingsscheuren. Hiervoor werd de ‘lasteenkaliber’ gemaakt.
Prijs €7 te bestellen via e-mail.

skr69246_cover

Vraag hier uw download aan

  * verplicht in te vullen